About Me

My photo
What's there to say? My name is Haidi, and I'm me like only I can be. middle age of 20's, still bujang trang tang tang, much into guitar and photography. a degree holder in quantity surveyor (UTM Skudai, 2006), a project manager in this local construction industry, also a part time student @ Niosh(safety construction management) and also a freelance photographer.bla bla bla..well..life is strange, and together my friends and I live it to it's fullest.this is my life.nothing much about me..

Monday, November 8, 2010

Cloning yourself (Twin)

(1)

(2)
hoh..ni saje je nak tunjuk kembar aku ni...tgh2 penat buat work place assgment ni..ngantuk2 ni layan cloning jap..nak tunjuk tutorial xlrt dah..esok2 la..hahah



p/s : abaikan background kay..ni umh sewa kt site jengka ni..

(3)


Hallluuu..mcm dah janji malam td..ni hah ade sket2 la tutorial pasai cloning aka twin ni..manyak cara nak lahirkan twin korang ni..Paling senang klu korg ade adik or abg kembar, korang amik je gambar berdua ngn die..ni paling senang la..

Tapi klu xde adik/abg kembar, kene la usaha sket ngn photoshop ni..pun banyak cara boleh nak buat twin kt photoshop. aku citer cara yg paling senang, paling cepat je la..korg pn bkn nak pening2..tp side effect cara senang ni, korg kene adjust2 la tone bagi nmpk real..bkn copy and paste. Gambar aku ngn kembar aku tu contoh yg belum main tone lagi..so klu tgk btul2 mmg nmpk ketidak real lan gambar tersebut..

Gear : Camera dan tripod (wajip!!)

Step :

1. Pilih satu background yg still, xde tv yg tgh on, xde kete2 gerak, kipas2 pusing ke..
2. Pacak tripod n fix kan camera. Jangan ubah kedudukan or angle camera tersebut, dan jgn ubh lighting
3. Amik gambar korg sekeping
4. Pastu tukar baju, seluar, tukar posing, amik gamabr sekeping lagi (angle, frame yg same)
5. Contoh Gambr no 1 dan 2 kat ats tu

1. Open kedua2 gambar tu kt photoshop

2. Pilih satu gambar yg korg ase subject tu lebih kedepan/paling dekat (utk copy n paste kt gmbar satu lagi)

3. Utk gmbr ni aku pilih aku yg pkai bju itam, pilih quick selection tool (simbol mcm btg mancis)-Pic (4)

4. Dah pilih btg mancis tu, korg kelik2 je kt subject tu, btul2 ikut shape subject tu.klu ade terlebih select, korang amik yg ade simbol negative (A) utk deselect balik - Pic (5)

5. Dah selesai select, then g kat tab edit->copy, pastu klik kt move tool (B) - Pic (6)

6. Open satu lagi gambar (yg pkai bju putih tu) , then paste je atau drag je bju itam yg dah copy tu g kt tab gambr baju putih - Pic (6)

7. Move subject (bju itam) ke kedudukan asal die (kt kerusi tu)

Aduss penat explain ni..tolong jgn ckp xfhm..hahaha aku debik sebijik nanti..

(4)
 (5)
 (6)
 (7)

5 comments:

Iera Fakhira said...

nice one. but the tag line is the most interesting eva! HAIDI, photographer
expert in photo, amateur in dating. hahaha! :D

Nurr Kasih said...

kena cuba tutorial ni..dah lama nak buat tapi x reti :)..terima kasih atas pkongsian :)

SizZLing SuZai said...

salam..hi thanks 4 vsting my blog yarr..hehehhe suke tutorial kat cni..simple n sng nk paham lol~

btw, hahhaha xpnh plak terpikir nk wat clonning..hahah pasni le wat gak lar! XD

Peminat Katie Holmes said...

nice one brother.

Hanie_Dew said...

ade photoshop sume pun bole jadik.